+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat

Vákumos almaszedő autonom robot

  • 205

SRI Spin-off Abundant Robotics – Autonomus Apple Vacuum fejlesztése

A cikk eredeti szerzője Evan Ackerman.


Az SRI Robotika bemutatja autonóm alma-szedőjének prototípusát, amely gépi látást és vákuum robotikát használ.

Alma rajongóként természetesnek veszem, hogy az alma elérhető áron lesz bármikor elérhető számomra. Csakhogy fogalma sem volt arról, hogy 2012-ben 4,2 millió almát szedtek az Egyesült Államokban. Kézzel.

Az alma szedés olyan feladat, amely úgy tűnik, hogy könnyen automatizálható: A környezet félig strukturált, és szinte homogén objektumokkal foglalkozol. Ugyanakkor ezeket a majdnem homogén tárgyakat gyakran elzárják a levelek és az ágak, és nem könnyű megragadni őket elég gyorsan és finoman ahhoz, hogy versenyre keljenek az emberekkel. A robotlátás és a manipuláció nemrégiben eléggé előrehaladt már ahhoz, hogy az autonóm alma betakarítását kereskedelmi sikerré váljon, és pár vállalat (köztük az FFRobotics) dolgozik már az űgyön.

A múlt héten az SRI International bejelentette a Szilícium-völgy új spin-off cégét, az Abundant Robotics-ot, amely robotikával próbálja automatizálni a gyümölcsösök betakarítását. Amit elmondhatunk róla, egyfajta vízszintesen rögzített, vákuumtartalmú delta robotot használnak a kíméletes nagysebességű gyümölcsszedéshez, aminek eredményeként a legtisztább, legfényesebb almát kapta, amit valaha tapasztaltam.

Itt található minden, ami hasznos a sajtóközleményből:

Az SRI International ma bejelentette az Abundant Robotics, egy olyan mezőgazdasági technológiai vállalat kiépítését és beindítását, amelynek középpontjában az volt, hogy elősegítse az olyan tápláló ételek, mint az alma és más fa gyümölcsök hozzáférhetőbbé tételét. Az SRI több sikeres kutatási témát fog kutatni a mezőgazdasági robotika területén.

„Míg a gyümölcsös termésmennyisége jelentősen javult az elmúlt két évtizedben, a munka termelékenysége nem” – mondta Dan Steere, az Abundant Robotics vezérigazgatója. „Célunk robotrendszerek szállítása a mezőgazdaság legnehezebb munkáinak megkönnyítésére. Az első automatizált alma betakarítási rendszer, amely nem sérti meg és nem károsítja a termést, hatalmas áttörést jelent egy olyan iparágban, amely az idénymunka kihívásaitól függ. „

Az Abundant Robotics kezdeti prototípusát az SRI technológiájával tervezték, hogy lehetővé tegye az alma betakarításának automatizálását. A jövőbeni fejlesztések más termékekkel és a gyártási folyamat lépéseivel is foglalkozhatnak.

A puszta szórakoztató érték mellett a vákuumszedési technika (más robotikai csoportok által alkalmazott megközelítés) úgy tűnik, hogy gyorsabban működtethető és könnyebben megvalósítható, mint egy hagyományos markoló. Mivel csak akkor gyakorol szívóhatást, ha a nyílása teljesen lezárt, az almákat letépheti a fából, miközben a levelek érintetlenek maradnak.

A trükkös rész természetesen az almák „meglátása” lesz, amelyek szinte teljesen el vannak rejtve a levelek és az ágak mögött. Ezt a problémát egy nagyon terjedelmes robotkar rendszerrel sikerül elérni. Megbízhatóvá és költséghatékonnyá tétele újabb kihívást jelent, bár a potenciális piac minden bizonnyal jelentős.