+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat

Többcélú megoldás, amelyre a mezőgazdaságnak most szüksége van

  • 232

A föld megművelésétől a termény betakarításáig a PeK Automotive teljesen autonóm robotja a teljes mezőgazdasági ciklusra kiterjed, időt, munkát és rengeteg pénzt takarítva meg a gazdáknak.

A mezőgazdaság kétségtelenül a világ egyik legkeményebb munkája. Amellett, hogy fizikailag megterhelő és munkaigényes, a gazdálkodás magas szintű tudást és szakértelmet igényel. A termelőknek figyelembe kell venniük a különböző talajtípusokat és a kiszámíthatatlan időjárási körülményeket, valamint a növények eltérő tápanyagigényét, a kártevők elleni védekezési stratégiákat és a betakarítási technikákat. Ez még a legjobb körülmények között is sok feladatot jelent.

A mai gazdálkodók ritkán élvezhetik az ideális körülmények előnyeit. A növekvő költségekkel, aszályos körülményekkel, munkaerőhiánnyal és ellátási lánc problémáival való küzdelem során a termelőknek világszerte folyamatosan arra kell törekedniük, hogy kevesebből többet tegyenek. A technológiai vállalatok és a berendezésgyártók eltökélten segíteni akarnak, olyan megoldások kifejlesztésével, amelyek automatizálják a legnehezebb, legveszélyesebb feladatokat. A PeK Automotive azt tűzte ki célul, hogy megépíti az egyetlen robotot, amely mindet uralja.

Lépjen be a Slopehelper, egy teljesen autonóm, többcélú gép, amely mesterséges intelligenciát és innovatív radartechnológiát használ a teljes mezőgazdasági ciklusban felmerülő feladatok elvégzésére. A Slopehelper-t úgy tervezték, hogy szőlőültetvényeken, gyümölcsösökben és minden olyan ültetvényen működjön, ahol növénysorok találhatók. A vezető vagy kezelő nélkül, elektromos motorral működő Slopehelper talajművelésre, trágyázásra, metszésre, kaszálásra, permetezésre és betakarításra használható.

Ahhoz, hogy megértsük, mi a Slopehelper, segít tudni, mi nem az – mondja Dr. Mikhail Kostkin, a PeK Automotive vezérigazgatója és technológiai igazgatója. Ez nem egy rendező vagy egy platform. Nem egy gép, amely összekapcsolja a most elérhető egyéb berendezéseket. A Slopehelper nem csak egy munkagép a mezőgazdasági ciklus egy részéhez. Ez egy egész, teljes és átfogó rendszer, amely magában foglalja az összes olyan munkaeszközt, amely a mezőgazdasági ciklus egész éves támogatásához szükséges.

Egy robot, amely segít a gazdálkodóknak a többfeladatú munkában

A Slopehelper talán egyik legizgalmasabb tulajdonsága, hogy úgy fejlesztették ki, hogy felügyelet nélkül működjön a legkülönbözőbb zord körülmények között, beleértve a sáros mezőket és az akár 42 fokos meredek hegyoldalakat, miközben akár 2 tonna súlyt is szállíthat felfelé, lefelé vagy sík terepen. A gazdák gond nélkül munkába állíthatják az autonóm robotot. A rendszer zökkenőmentesen navigál a differenciális GNSS segítségével, és valós időben alkalmazkodik minden új helyzethez az érzékelők, a radar és egy mesterséges intelligencián alapuló, nagy teljesítményű algoritmus segítségével.

Azok a gazdálkodók, akik jobban be akarnak kapcsolódni a munkába, a TeroAir mobilalkalmazás segítségével bármikor és bárhonnan figyelemmel kísérhetik a Slopehelper működését. Az alkalmazás figyelmezteti a felhasználókat minden felmerülő kihívásra. Ugyanez az értesítés a Slopehelper támogató csapatának is elküldésre kerül abban az esetben, ha a felhasználónak további segítségre van szüksége a probléma kijavításához. A felhasználói segítségkérésen kívül a Slopehelper csak akkor áll le, ha befejezte a beállított feladatát, vagy ha az akkumulátorok töltöttsége 5 százalék alá csökken. Az alkalmazás figyelmezteti a felhasználót ezekre a helyzetekre, és videót rögzít a munkájáról, de egy lépéssel tovább is megy.

A speciális TeroAir rendszer második előnye, hogy a terepről is hatalmas visszajelzést ad – mondja Kostkin. A gép egyedi telepítése után a felhasználó meghatározza a kezdeti kiindulási pontot, és a Slopehelper elindul. Ahogy fut, idővel egyre jobb lesz azáltal, hogy adatokat gyűjt, amelyek segítségével az ügyfelek olyan változtatásokat végezhetnek, amelyek maximalizálják a hatékonyságot. Az információk megoszthatók a mezőgazdasági elemzőkkel és tanácsadókkal is, akik a mezőgazdasági ciklus során kiigazításokat és fejlesztéseket végezhetnek.

A Slopehelper, amely speciális időjárási állomásokkal van felszerelve, a nedvességtől és a szélsebességtől kezdve a telemetrián át a növényzetig mindenről adatokat gyűjt. Ezekkel az információkkal felvértezve a felhasználók jobban tudják beállítani a permetezési rendet, a kaszálási ütemtervet és más műveleteket. Idővel a gazdák felkészültebbé válnak arra, hogy bármi is jöjjön az útjukba.

A mezőgazdaság 4.0-ra tervezett rendszer

Ahogy a mezőgazdasági ipar tovább fejlődik, a szakértők arra számítanak, hogy a készülő gépek, eszközök és rendszerek segítenek majd a gazdáknak javítani a jövedelmezőséget, a hatékonyságot, valamint a munkavállalók és a környezet biztonságát. A Slopehelper erre a várakozásra épült. Az autonóm robotot nemcsak a vállalat által fellelhető legrosszabb földeken tesztelték, hogy biztosítsák a tartósságát, hanem úgy is építették, hogy rendkívül megbízható, sokoldalú és költséghatékony legyen.

A Slopehelper kifejlesztésekor nagyon precízen gyűjtöttünk információkat azokról a műszaki követelményekről, amelyeket az ügyfeleink akartak és jól éreztek – mondja Kostkin. Ennek eredményeképpen egy olyan gépet kaptunk, amely nagyon gazdaságos. Amikor tíz éven keresztül összehasonlítottuk a gépünket a szokásos mezőgazdasági rendszerrel, amely egy traktoron és leválasztható berendezéseken alapul, azt találtuk, hogy a Slopehelper 220 százalékkal alacsonyabb költséggel jár, mint a hagyományos gyakorlat. Ez egy nagyon fontos gép, különösen a modern gazdálkodók számára.

A gépet részben az teszi ilyen hatékonnyá, hogy szinte minden lehetséges feladathoz rengeteg munkaeszközt tartalmaz. Az olyan gyakoriak mellett, mint a permetezőgépek és a fűnyírók, a Slopehelper rendelkezik motoros gyomirtóval, dobos mulcsozóval, tárcsás ekével, előkaszával és még sok mással. A képességek ilyen széles skálája felszabadítja a munkásokat, hogy más feladatokra összpontosíthassanak. Amikor eljön a betakarítás ideje, a Slopehelper átalakul egy olyan platformmá, amely egyszerre hat kézi szedőt (kettőt a robot három magassági szintjének mindegyikén) tud segíteni.

A gép költséghatékony is. Mivel a Slopehelper kizárólag a PeK Automotive által tervezett, fejlesztett és gyártott alkatrészeket és technológiákat tartalmaz, a vállalat olyan megoldást tud kínálni ügyfeleinek, amely közel háromszor kevesebbe kerül, mint a meglévő mezőgazdasági gépek. Kostkin a magasan képzett mérnöki csapatnak tulajdonítja, hogy olyasmit tudtak megvalósítani, ami hihetetlenül ritka a mezőgazdaságban.

Amikor először kezdtük összegyűjteni a Slopehelper műszaki követelményeit, meglepődtünk, hogy szinte semmi különbség nincs a mezőgazdaság és a katonai ágazat között – mondja. Mindkettő nagyon magas követelményeket támaszt a megbízhatósággal és a költséghatékonysággal szemben. A gép megvalósításához alapvetően kész technológiákat kell használnunk, mert nem kérhetünk egy gazdálkodótól félmillió dollárt egy robotért. Ez volt a legnagyobb kihívás, mivel egy magas szintű vezérléssel rendelkező gép létrehozása általában sok speciális elektronikus alkatrészt igényel. Ezt csak azért tudtuk véghezvinni, mert van egy képzett mérnöki csapatunk, amely történetesen sokat tud a bonyolult rendszermegoldásokról.

Autonóm megoldások 2022-re és azon túl

A Slopehelperre vágyó gazdáknak szerencséjük van. A PeK Automotive az elmúlt szezonban kezdte meg a gépek regionális gyártását. A vállalat elégedett az eredményekkel, és olyan ügyfeleknek szállított gépeket, ahol felügyelni tudja a gép használatát a földeken.

A következő szezonra a Slopehelper-t vásárló ügyfelek a vállalat szakértői nélkül dolgoznak majd a helyszínen, csak a felhőszolgáltatásokon keresztül, amelyek technikai támogatást nyújtanak, ha probléma merülne fel. Ez 2022-ben egész évben folytatódik majd. A következő évben a PeK Automotive rendelkezik majd a szükséges erőforrásokkal ahhoz, hogy világméretű értékesítési hálózatot hozzon létre, és a Slopehelper gépeket a közeli és távoli üzemekben helyezze el.

A jövő fényes – mondja Kostkin. A jelenlegi termékünk iránt óriási a kereslet, de két további megoldás kifejlesztésén is dolgozunk – az egyiket kisebb ültetvényekhez, a másikat pedig robotkaszáláshoz.

A kisebb, 15 hektárnál kisebb ültetvényekre szánt gép neve AHelper. Ez tartalmazza majd a Slopehelperhez kifejlesztett összes elektronikus rendszert, de egy kisebb, kompaktabb robotban. A harmadik gépet, az LHelper-t autonóm fűnyírásra tervezték. Fejlett műholdas helymeghatározó rendszerrel lesz felszerelve, olyan áron, hogy a kertépítők és a nagy kiterjedésű birtokkal rendelkező földtulajdonosok számára is elérhető legyen. A PeK Automotive izgatottan várja e termékek piacra dobását, de addig is Kostin örül annak, hogy a Slopehelper a világ egyik legnehezebb munkáját fogja megkönnyíteni.

A célunk az volt, hogy megváltoztassuk a világot – mondja. A Slopehelper nemcsak a mezőgazdasági ágazat szabályait változtatta meg – hanem valóban hozzájárult ahhoz, hogy jobbá tegyük az iparágat.

Source: https://www.agricultural-robotics.com/news/slopehelper-is-the-multipurpose-solution-the-farming-industry-needs-now