+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat

Spárga betakarító mezőgazdasági robot

  • 151

Az ST Robotics már 3 évtizede gyárt és értékesít olcsó asztali robotokat. Ennek során számos alkalmazásban és projektben vettünk részt. Az egyik alkalmazási terület a mezőgazdaság.

Ahogy a világ népessége növekszik, úgy nő az élelmiszer-szükséglet is. Az elmúlt évtizedek során az élelmiszertermelés és a mezőgazdaság egyre hatékonyabbá vált, így több élelmiszert állítanak elő alacsonyabb költséggel és jobb minőségben. A modern gazdák természetesen erősen gépesítettek, és a gépesítés következő lépése a robotika.

Mit adhatnak nekünk a robotok:

– Munkaerő-megtakarítást

– és/vagy magasabb termelési arányt

– magasabb minőséget.

Az ST Robotics már 3 évtizede gyárt és értékesít alacsony árú padra szerelhető robotokat. Ezen az úton az alkalmazások és projektek széles skáláján vettünk részt.

Az egyik fő alkalmazási terület a mezőgazdaság. Egy induló vállalkozás már licencelte a technológiánkat eper szedésére.

Számos robotgyártó cég dolgozik különböző növényekkel, például almával, paprikával, de egy japán cégen kívül még senki sem próbálkozott spárga szedésével.

Miért pont a spárga a robotizált betakarítás célterülete?

– A spárga szedése nehéz munka, és nagyon árt a hátnak.

– Annak megítélése, hogy melyik spárgát kell leszedni, szubjektív.

– A termés akár egyik napról a másikra is elkészülhet, és ilyen rövid időn belül ritkán áll rendelkezésre munkaerő.

– A robotok sötétben is tudnak dolgozni.

Néhány robotbetakarítót már kifejlesztettek, de ezek megközelítése a mezőgazdasági gépek, nem pedig a robotika szemszögéből történt.

Ráadásul a spárgát általában menet közben, azaz mozgás közben vágják. Ez azt eredményezi, hogy néhány spárga kimarad vagy megsérül.

A spárgát helyesen, közvetlenül a talajszint alatt kell levágni, különben a levágott szárak védtelenek a baktériumokkal és az időjárással szemben. A nagy gépek erre nem képesek.

Hogyan működik az ST robot agricobot:

A robot a spárgaágyás mellett halad. A kezelő látja, amit a robot lát, és kiválasztja a vágandó spárgát.

Az AI rendszer megtanulja a különbséget a jó és a rossz spárga között, majd később tudja, hogy milyen spárgát kell levágni.

Két robot van egy alvázon, amely a spárgaágyás mellett fut. (megjegyzendő, hogy tervben van egy 3 ágyáson átívelő változat is.)

Oldal forrása: https://www.roboticstomorrow.com/article/2020/08/case-study-asparagus-picking-agricobot/15621/