+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat

Problémás vezetékrész megtalálása autonóm robottal

  • 168

A kukorica gazdálkodók újra és újra arról számolnak be, hogy a csempecsatornás vízelvezetés telepítése a gazdaságukban nagyobb megtérülést biztosít, mint bármely más gyakorlat.

Bár ez igaz lehet, a megtérülés csak akkor javul, ha a csempeelvezető rendszer működik. A gyökerek, rágcsálók vagy más aljas akadályok miatt eltömődött csövek nem kifizetődőek, és terméskiesést, valamint a szigeteléssel járó munkaórák elvesztését okozhatják.

Itt jön a képbe a The Ferret. A Ferret egy vezeték nélküli robot, amely képes megvizsgálni a csempeelvezetést és megtalálni a dugulásokat, és egy „feltűnésmentes, nem invazív módot biztosít a csempe proaktív ellenőrzésére” – mondja Austin Ehle, a terméket tervező és gyártó Hoagland, Indiana állambeli Davaus cég igazgatója.

Ehle szerint a felülnézeti felvételek nagyszerű módja annak, hogy felfedezzük az esetlegesen eltömődött csempék bizonyítékait. „Lehet, hogy egy mélyedést lát a mezőn, vagy egy kátyú vagy szívólyuk kezdetét. Szélsőséges esetekben törött csempét láthat”.

Gondoljon a Ferretre úgy, mint egy „földbe épített drónra” – teszi hozzá Dave Hockemeyer, a Davaus elnöke.

A Ferret szíve egy lánctalpas rover, amely kamerákat és saját LED-es fényforrást tartalmaz, amely egy 4 hüvelykes csempébe illeszkedik, és 4-5 km/h sebességgel „kúszik” a csempe mentén. A rover mozgását egy vezeték nélküli kézi kijelzővel vezérlik, amely egy 7 hüvelykes képernyővel és joystick vezérléssel rendelkezik. A vezérlő rádiójelet bocsát ki, amely megmondja a Ferret rover számára, hogy mit tegyen. A kezelőknek a rover és a vezérlő közötti 50 láb sugarú körben kell tartózkodniuk. „Lehet gyalogolni, vagy követni egy ATV-vel” – mondja Ehle.

A vezeték nélküli képesség egyedülálló az iparágban. „Van néhány hasonló termék a piacon, de azok vezetékesek. Ez nehézzé és terjedelmessé teszi őket” – magyarázza Ehle. „Képzeljünk el egy 400 vagy 500 láb hosszú kábelt egy kamerával a végén. Ezt csak úgy feltekerni és betenni a teherautó hátuljába nem könnyű.”

A Ferret rover akkumulátoronként legalább 60 perces üzemidővel rendelkezik. Hockemeyer szerint ez fontos ahhoz, hogy az egység feltárja a vízelvezető csőhálózatot, a csatlakozásokat és a beömlőket.

„Ezt nem annyira a távolság, mint inkább a futási idő miatt építettük” – magyarázza. „Néhány gazdálkodónk pontosan tudta, hogy hol van a csövük, így ez rengeteg időt biztosít számukra a terület felmérésére.”

A csempeszonda vagy akár egy kotrógép használata a probléma megtalálására és azonosítására időigényes és véletlenszerű. A Ferret gyorsan megtalálja a meghibásodás helyét, segít azonosítani a problémát, és lehetővé teszi a termelők számára a probléma egyszerű kijavítását.

„Ez egy szempár a föld alatt, így láthatja, hol lehetnek problémák. A probléma helyének ismerete már fél siker” – teszi hozzá Hockemeyer.

A Ferret-készlet tartalmazza a rovert, a vezérlőt, két akkumulátort és egy tartós tokot. A készlet kiskereskedelmi ára 1 995 dollár. A limitált bevezetést 2020 júliusára tervezték. A teljes bevezetés, amelyet közvetlenül a Davaus értékesít, 2021 elején történik majd.