+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat
Nanocsöves növényi stressz érzékelő

Növényi stresszt érzékelő nanoszenzor

  • 173

A MIT mérnökei szén nanocsövekből készült érzékelők segítségével szorosan nyomon követhetik, hogy a növények hogyan reagálnak a stresszre.

Az MIT mérnökei szén nanocsövekből készült érzékelők segítségével fejlesztették ki azt a módszert, amely lehetővé teszi annak nyomon követését, hogy a növények hogyan reagálnak olyan stresszekre, mint a sérülés, fertőzés és fénykárosodás. Ezek az érzékelők beágyazhatók a növény leveleibe, ahol jelentést tesznek a hidrogén-peroxid jelzőhullámokról.

Az érzékelők megkülönböztetik a stressz különféle típusait

A növények hidrogén-peroxidot használnak a leveleken belüli kommunikációhoz, és olyan vészjelzést küldnek, amely stimulálja a levél sejteket olyan vegyületek előállítására, amelyek segítenek nekik a károk helyreállításában vagy a ragadozók, például a rovarok megóvásában. Az új érzékelők felhasználhatják ezeket a hidrogén-peroxid-jeleket a különféle stressz típusok, valamint a különféle növényfajok megkülönböztetésére.

„A növényeknek a belső kommunikáció nagyon kifinomult formája van, amelyet most először figyelhetünk meg. Ez azt jelenti, hogy valós időben láthatjuk az élő növény válaszát, és kommunikálhatjuk annak a stressznek a fajtáját, amelyet tapasztal ”- mondta Michael Strano, Carbon P. Dubbs, a Massachusetts Technológiai Intézet (MIT) Vegyészmérnöki professzora.

Új stratégiák a terméshozam javítására

Ez a fajta érzékelő felhasználható annak tanulmányozására, hogy a növények hogyan reagálnak a különféle stresszekre, potenciálisan segítve a mezőgazdasági tudósoknak új stratégiák kidolgozását a terméshozam javítására. A kutatók nyolc különböző növényfajban mutatták be megközelítésüket, és úgy vélik, hogy ez még sok másban is működhet.

A kutatók megpróbálták az epert, a spenótot, a salátát, a vízi tormát és a sóskaféléket, és azt találták, hogy a különböző fajok eltérő hullámformákat eredményeznek – a megkülönböztető forma a hidrogén-peroxid koncentrációjának időbeli feltérképezésével jön létre. Feltételezik, hogy az egyes növények reakciója függ a képességétől, hogy ellensúlyozza a károkat. Úgy tűnik, hogy az egyes fajok különféleképpen reagálnak a különféle típusú stresszekre, beleértve a mechanikai sérüléseket, fertőzéseket, valamint hő- vagy fénykárosodásokat.

„Ez a hullámforma sok információt tartalmaz az egyes fajok vonatkozásában, és még izgalmasabb az, hogy egy adott növényre jellemző stressz típusa ebben a hullámformában van kódolva” – mondja Strano. „Megnézhetjük azt a valós idejű választ, amelyet egy növény szinte bármilyen új környezetben tapasztal.”

Az MIT vegyészmérnökei olyan szenzort terveztek, amelyet be lehet ágyazni növényi levelekbe, és megmérik a hidrogén-peroxid szintet, ami azt jelzi, hogy sérülés történt. Ezt a jelet elküldhetjük egy közeli okostelefonra.

Forrás:

https://www.futurefarming.com/Tools-data/Articles/2020/4/Nanosensor-alerts-smartphone-when-plants-are-stressed-572737E/

 

Vélemény, hozzászólás?