+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat
Precíziós növénytermesztési kép.

Mezőgazdasági okos érzékelők

  • 219

Gyakran nem látjuk őket, de az életünk tele van érzékelőkkel. Ott vannak az autónkban, a telefonunkban, a mezőgazdasági területeken és a gépekben.

Laurie Bedord a Successful Farming Magazine fejlett technológiai szerkesztője. Azt mondja, hogy az intelligens szenzorok mindent nyomon követnek a gazdák földjén, a víztől kezdve a talaj pH-értékén át a tápanyagokig. A szakértők pedig folyamatosan fejlesztik ezt a technológiát. Bedord szerint például ma már képesek vagyunk megnézni egy-egy növényt, és látni, hogy az adott növénynek konkrétan mire van szüksége.

„Tavaly nyáron részt vettem az AgBot kihíváson Indianában, és hihetetlen feltalálók voltak ott, akik gyom- és takarmányrobotot találtak fel” – mondja Bedord. „Olyan érzékelők voltak rajta, amelyek látták, hogy hol van a gyom, és kiirtották azt a gyomot. Vagy megnézte a növényt, hogy mire van szüksége, kell-e neki egy kicsit több táplálék? És a szenzorok technológiája segítségével megadná a növénynek a szükséges táplálékot.”

Az érzékelők ára is csökken. 2004-ben még 1,38 dollárba kerültek darabonként. Ez talán nem hangzik soknak, de ha több ezer érzékelő van ezekben a gépekben, akkor ez gyorsan összeadódik.

„Az előrejelzések szerint 2020-ra ezek az érzékelők érzékelőnként csak 38 centbe fognak kerülni. Ha ezek az előrejelzések beigazolódnak, akkor nagyon megfizethetővé válik, hogy ezt a technológiát gépekre lehessen szerelni” – mondja Bedord. „És izgalmas látni egy teljesen autonóm traktort a szántóföldön ültetni, aratni, és ez tényleg meg fogja változtatni a jövőben a gazdálkodásunkat.”

Bedord szerint a következő forradalom azoknak az algoritmusoknak a kialakítása lesz, amelyek segítenek a gazdáknak abban, hogy az érzékelők által jelzett információk alapján hozzanak döntéseket.