+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat

Féljünk-e a mezőgazdasági robotizálástól

  • 167

Sokan félnek attól, hogy ha egy mezőgazdasági cég elkezdi bevezetni a mesterséges intelligenciát és a robotokat, akkor elvesztik az emberek a munkájukat. A valóság inkább, az hogy embereknek csak használni kell a mesterséges intelligenciát.

Mondok egy példát, egy pár hektáros saláta földön dolgozik mondjuk pár ember. Ők permeteznek, ők szedik és osztályozzák a salátákat, ők kapálnak gépekkel. A rendszer az optimumhoz képest 60% bevételt termel. És erre azt mondják hogy jó. Megvan hogy mikor kell permetezni, összesen 3 szór és szedésnél soronként haladnak.
Ha a rendszert kiegészítjük drónokkal és a képeket elemezni képes mesterséges intelligenciával, akkor a rendszer jelzi hogy mely területeken milyen betegség kezd megjelenni. Eredményeképp adott esetben csak a terület 20%-át kell lepermetezni. De a rendszer folyamatosan figyel és végeredményben lehet hogy adott idénybe 10 szer figyelmeztet. Vagyis az emberek nem 3 szór permeteznek, hanem 10 szer. De ha mindig csak egy kis részt például 20% permeteznek le, máris 3 egység helyett csak 2 egység permetezőszert használtak el. Vagyis máris kisebb a költség. És az is igaz, hogy mivel a drón naponta vagy 2 naponta a teljes területet lefotózza és az MI elemzi, így már a betegség korai fázisában megállítják a fertőzést és teljes terület egészségesen megmarad, ami akár 25% kal több termést jelenthet.

Másrészt ha szűret idején nem sorban haladunk, hanem az MI által naponta a legtöbb érett salátával rendelkező részeket szüreteljük így 10%-kal többet tudunk leszüretelni, mintha soronként haladnánk.

Végeredményben sokkal egyenletesebb és kevesebb kár elszenvedésével kevesebb permetszer felhasználásával nagyobb profitot tudunk elérni. Az embereket meg kellett tartani, és gyakrabban kisebb beavatkozásokra kellett fókuszálni. Melléje még egy drónkezelő technikust is alkalmazni vagy bérelni kellett. De ezt a nagyobb profitból kényelmesen meg tudtuk tenni.