+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat
Wilma mezogazdasági mesterséges intelligencia

FaaS – Gazdálkodás mint szolgáltatás

  • 213

Képzeljünk el egy világot, amelyben könnyű, okos gépek rajait használhatjuk a traktorok helyett.

A Small Robot Company nevezetű cég három kis robottal, Tom, Dick és Harry, valamint Mesterséges intelligencia agyuk Wilma, önállóan ültetik, figyelik és kezelik a szántóföldi növényeket. Ez lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy hatékonyabbak, pontosabbak és produktívabbak legyenek, valamint kíméletesebbek a talajra és a környezetre nézve is. Sajnos még nem Magyarországon.

Mi az a Farming as a Service?

Robotjaikat a Farming as a Service (FaaS) modellen keresztül kínálják. Tehát a robotgazdaság előnyeit kockázat nélkül használhatja ki a felhasználó.

Mi is pontosan az a farming, mint szolgáltatás?

A szolgáltatás robotok sorozatát kapcsolja össze egy okos „operációs rendszerrel”. Ez azzal kezdődik, hogy pontos és naprakész információkat gyűjtenek a növényekről, növényenként. Ezt hívjuk „a mező digitalizálásának”. Ezt az információt ezután automatikusan elemzik a világ vezető agronómusainak és az AHDB (az Egyesült Királyság Kormány Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testülete) adatainak és tanácsainak felhasználásával. Ezt használják arra, hogy útmutatást adjanak arról, hogy mi történjen az egyes növényekkel, és minden egyes talajfolttal, amelyet más robotok kezelhetnek. Végül minden folyamat automatizálódik – az ültetés idejétől kezdve, a növények gondozásának minden aspektusán át a betakarítás idejéig.

Hogyan illeszkednek a robotok?

Mezőgazdasági robotot (Tom) helyezünk el a gazdaságában, hogy önállóan figyelje a termést és a talajt, és figyelje a gyomokat. Más agrár robotjaink (Dick, Harry) gondoskodnak a táplálásról, a vetésről és a gyomlálásról. Ha ezekre a robotokra szükség van, az felbukkan és elvégzi a dolgát. Ha elkészült, a feladattal elviszik.

Miért jó ez a gazdának?

Leegyszerűsítve: a mezőgazdasági mesterséges intelligencia vezérelt agrár robotok a termését olyan részletességgel gondozzák, amelyre soha nem volt lehetőség. Önállóan fog megtörténni, és kevés vagy semmilyen emberi erőfeszítéssel fogják megtenni. A termések egészségesebbek, a talaj jobb állapotú és a terméshozam magasabb lesz.

Az üzemanyag- és vegyszerszámlák töredéke lesz annak, ami volt. Már nem kell elvégeznie az alapvető mezőgazdasági munkákat, ehelyett arra összpontosíthat, hogy a lehető legtöbbet hozza ki terményéből és gazdaságából.

Hogyan fizetnek érte?

Hektáronkénti előfizetési díjat fizet egy robot hardver szolgáltatásért, amely digitalizálja a gazdaságot és biztosítja a növények gondozását. Nem fizet egy gépért sem. Egészséges termésért fizet. Azáltal, hogy üzleti tevékenységünket inkább szolgáltatásra, mint termékre összpontosítjuk, és ha hektáronként strukturáljuk árainkat, alacsony a kockázata annak, hogy kipróbálja vagy elfogadja. Honnan tudom, hogy az újabb berendezések nem fognak elavulni? Nem kell a hardver tulajdonosa, és nem kell aggódnia a hardver feleslegessé válása vagy elavulása miatt sem. Nem lesznek hatalmas tőkekiadásai, ha rosszul alakulnak a dolgok. Nincs kockázata. Ehelyett ellenőrizheti és szabályozhatja kiadásait a gazdaság méretéhez szorosabban kapcsolódó módon.