+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat

Brit saláta betakarító robot

  • 209

Egy mezőgazdasági és gépészmérnökökből álló brit kutatócsoport olyan saláta betakarító robot kifejlesztésén dolgozik, amely gépi látást és mesterséges intelligenciát használ a szár metszéspontjának meghatározásához.

A csapat az Innovate UK által finanszírozott projekten dolgozik, és a Grimme mezőgazdasági gépgyár, az edinburgh-i Agri-EPI Centre, a Newport-i Harper Adams Egyetem, a bristoli Nyugat-Angliai Egyetem gépi látásközpontja, valamint két brit salátagyártó, a G’s Fresh és a PDM Produce kutatói vesznek részt benne.

A meglévő gépeket utólagosan kamerákkal, gépi látással és mesterséges intelligencia technológiával szerelték fel.

A meglévő póréhagyma betakarító gépeket úgy alakították át, hogy a salátát a földről kiemeljék és a csípőszalagok közé szorítsák. A saláta külső, vagy „csomagoló” leveleit gépi úton távolítják el, hogy a szárat felfedjék.

A rendszer az Imaging Development Systems (IDS) kamerarendszerével van felszerelve, majd a gépi látás és a mesterséges intelligencia rendszerek segítségével a szár pontos vágási pontját azonosítják, hogy a salátafej tisztán leváljon.

„A G leányvállalat Salátaszüretelő Szolgálat csapattársai szerint a jéghegy vágási folyamata a folyamat technikailag legbonyolultabb automatizálandó lépése” – magyarázta Rob Webb, az IDS termékértékesítési csapatának munkatársa.

„Az épülő betakarító robot prototípusa egy GigE Vision kamerát tartalmaz az uEye FA családból. Ezt különösen robusztusnak tartják, ezért ideálisan alkalmas igényes környezetbe. Mivel kültéri alkalmazásról van szó, itt IP65/67-es védettségű házra van szükség.”

A robotkaszáló prototípusát a szezon vége felé Angliában fogják szántóföldi tesztelésre használni.

forrás: https://www.roboticsandinnovation.co.uk/news/agriculture/uk-based-team-develops-ai-powered-lettuce-harvesting-solution.html