+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat

Az Iron Ox autonóm ‘Grover’ új robottársat kap ‘Phil’ néven

  • 225

A Szilícium-völgyi székhelyű Iron Ox agrotechnikai startup Kaliforniában működtet farmokat, és hamarosan megkezdi a termények értékesítését az új, 535 000 négyzetméteres texasi beltéri farmján. A cégnek 2021 végéig kiemelkedő negyedéve volt, többek között egy 53 millió dolláros Series C finanszírozási körrel és KÉT új mezőgazdasági robot bevezetésével, mivel a cég az általa hipernövekedési üzemmódnak nevezett üzemmódba lépett.

A vertikális farmokkal ellentétben az Iron Ox természetes napfény alatt termeszti a növényeket, a vállalat a mesterséges intelligenciára, a gépi tanulásra, a számítógépes látásra és a robotikára összpontosít a termelés optimalizálása érdekében. Ez lehetővé teszi a vállalat számára, hogy kevesebből többet termeljen, üvegházaiban állítása szerint harmincszor több terményt termel hektáronként, mint a hagyományos gazdálkodás, és a folyamat 90%-kal kevesebb vizet használ. Robotjai a legkülönfélébb terményeket gondozzák, az eperfajtáktól kezdve a paradicsomon át a leveles zöldségekig.

Grover – az autonóm modulmozgató

Novemberben az Iron Ox bemutatta a Grover nevű autonóm robotot, amely egyedi billenő felfüggesztésének és motorjainak köszönhetően több mint 1000 fontot képes megemelni. Grover hidroponikusan táplált növények 6 x 6 láb méretű moduljait mozgatja az üvegházban, miközben segít a termények megfigyelésében, öntözésében és betakarításában.

A Grover differenciálhajtási rendszert, több LiDAR rendszert, felfelé és előre néző kamerarendszereket alkalmaz. A modulokat a Grover rendszeresen egy szkennelőfülkébe szállítja ellenőrzésre, és az eredmények alapján további öntözésre, tápoldatozásra vagy betakarításra kerülnek.A Gover tervezése és megépítése egy összetett, többéves projekt volt, amely számos kihívást oldott meg a hardver, a szoftver, az autonómia és a mobilitás terén. Ehhez egy világszínvonalú csapatot állítottunk össze – mondja Sarah Osentoski, az Iron Ox műszaki részlegének vezető alelnöke. Célunk, hogy az Iron Ox a mezőgazdaság kiválósági központjává váljon a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás területén szerzett alapkompetenciával.

Phil – a takarmányfigyelő robot

Az Iron Ox ezen a héten Phil néven társat adott Grover robotjának. Phil egy olyan robot, amely a legmodernebb érzékelőtechnológiát használja arra, hogy a gazdaságban az egyes növényi modulok víz-, tápanyagkeverék- és pH-szintjét figyelemmel kísérje.

Phil az Iron Ox növénytudósai számára a tápanyagtartalomra és a pH-szintre vonatkozó adatokat szolgáltat, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak, és pontosan azt adhassák a növényeknek, amire szükségük van. A takarmányfigyelő robot ultraibolya LED-ekkel is fel van szerelve a gyors és hatékony fertőtlenítéshez, hulladéktermelés nélkül.

Az okos dolog a Phillel az, hogy a texasi üvegházunkban található több ezer modul mindegyikét úgy tudjuk beállítani, hogy különböző tápanyagprofilok mellett ugyanazt és/vagy különböző növényeket termesszünk, ami a mi ellenőrzött környezetünkben gyorsan felgyorsítja a növénytudomány megértését – mondja Brandon Alexander, az Iron Ox vezérigazgatója.

Ez nem csak azt teszi lehetővé, hogy a termesztő csapatunk optimalizálja a piaci igényeket, miközben minden egyes növénynek pontosan azt adja, amire szüksége van – kiküszöbölve a pazarlást -, de végső soron ez a tudás az egész iparág hasznára válhat és válik.

Hogyan dolgozik együtt Grover és Phil

Grover behoz és szállít egy 6 x 6 láb méretű növénymodult, és dokkol Phillel. A Phil ezután fejlett érzékelői segítségével higiénikusan pontosan a szükséges térfogatra és tápanyagkeverékre tölti fel a modult. A Phil minden egyes 6 x 6 láb méretű növénymodul feltöltésére kevesebb mint két perc alatt képes.

Miután elkészült a megtöltött modul (egyenként 1 000 font súlyú) készen áll arra, hogy a Grover a rendeltetési helyére szállítsa. Az Iron Ox a két robot közötti kapcsolatot a Forma-1-es boxkiálláshoz hasonlítja.

Phil hozzáadása lehetővé teszi a növényi modulok gyors átfutását egy hatékony és élelmiszer-biztonságos folyamat során – mondja Osentoski – Phil fejlett érzékelői értékes információkat adnak az üzem- és adattudósokból álló csapatoknak az Iron Ox üvegházainak teljes zártkörű rendszerének optimalizálásához.

Grover az egyes növényi modulok növekedési ciklusa során a Phil modulokat egészségügyi ellenőrzésre is elhozza. A Phil először egy kis mintát vesz a vízből és a tápanyagkeverékből. Ez a minta egy olyan tartályba kerül, amely érzékelőkkel van felszerelve, amelyek mérik a modul tápanyagtartalmát és pH-értékét. Az Iron Ox növénytudományi csapata ezeket az adatokat használja fel annak megértéséhez, hogy a növények hogyan és milyen ütemben fogyasztják a vizet és a tápanyagokat.

A Phil ezután érzékeli a vízszintet, és beállítja azt a célbeállításoknak megfelelően. A hitelesítéshez egy másik mintát vesznek. Amikor Phil végzett a munkájával, Grover visszaviszi a növénymodult a megfelelő helyre az üvegházban.

Hipernövekedési üzemmód

Az Iron Ox 53 millió dolláros C sorozatú finanszírozási körét idén ősszel az új befektető, a Breakthrough Energy Ventures vezette, egy olyan befektetési csoport, amely mögött a világ számos vezető üzleti vezetője áll, és amelynek célja, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást. Az Iron Ox ezt a legutóbbi finanszírozási kört arra használja fel, hogy bővítse szellemi tulajdonosi portfólióját a robotika és a mesterséges intelligencia területén.