+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat

A saláta betakarítása robotokkal

  • 186

CAMBRIDGE-I EGYETEM
Helyszín: Cambridge, Egyesült Királyság

A saláta betakarítása nehezen gépessíthető robotokkal, a növény törékeny természetének és a talaj közelségének köszönhetően. De a Cambridge-i Egyetem kutatói áttörést értek el az úgynevezett „Vegebot” géppel, amely egy speciális számítógépes látásalapú mezőgazdasági robot prototípusa.

https://www.youtube.com/embed/EFC3OvkVKaQ

Működés alapjai. Az egyik kamera szkenneli a salátát magát, és a mesterséges intelligencia adja a leszedére alkalmas vagy nem alkalmas jelet. Egy második kamera (egy penge közelében helyezkedik el) ezután a növény megsértése nélkül leszedi a salátát. Vagyis egy gépi tanulási algoritmus „megtanítja” a robotot az éretlen vagy beteg saláták elkerülésére.

A Vegebot még nem dolgozik az emberi kéz sebességével vagy ügyességével, de egy sor teszt futása után bizonyította a koncepció sikerét, amely más föld feletti gyümölcsök, zöldségek és gabonák esetében is jól érvényesülhet.

„Minden mező más, minden saláta más. De ha egy robotgépet tudunk használni jégsalátával, akkor azt sok más növényrel is használhatjuk ”- mondta sajtóközleményében Simon Birrell, a cambridge-i Műszaki Tanszékről.

Egyenlőre a méretezhető kereskedelmi saláta betakarító robot továbbra is megfoghatatlan, az ennek előállítására irányuló erőfeszítések felgyorsultak. 2017-ben például a John Deere felvásárolta a Blue River Technology CV agtech rendszerét, amely figyelemre méltó előrelépéseket tett a salátára összpontosító robotika terén.