+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat
Precizíós betakarítás egy robot segítségével.

A robotforradalom, amely a világ minden táján segíteni fogja a gazdákat

  • 157

– Salah Sukkarieh professzor és csapata az Ausztrál Mezei Robotikai Központban olyan kisebb, olcsóbb robotokat fejlesztett ki, amelyek segítenek a gazdáknak a termelékenyebb, hatékonyabb és fenntarthatóbb munkavégzésben.
– A robotok, mint például a SwagBot, a RIPPA és a Digital Farmhand, olyan feladatokban tudnak segíteni, mint a termények megfigyelése és gondozása, a kártevők felismerése és a permetezés csak az érintett növények esetében, ami alacsonyabb költségeket, kisebb környezeti terhelést és nagyobb terméshozamot eredményez.
– A technológiát Ausztráliában, Indonéziában, Szamoán és a Fidzsi-szigeteken már kipróbálták a gazdaságokban, és segíthet a gazdáknak a költségek csökkentésében és a jobb döntések meghozatalában.
– A mezőgazdaságban munkaerőhiány van, és a robotok segíthetnek betölteni a hiányt.
– A technológia végső célja, hogy megértsük, mire van szüksége az embereknek.

Háttér

Mivel a világ népessége egyre nő, és az étkezési szokások megváltoznak, az élelmiszertermelés iránti igény is növekszik. A gazdálkodóknak azonban folyamatos kihívásokkal kell szembenézniük, mint például a munkaerőhiány, az éghajlatváltozás és a környezetvédelmi aggályok. A robotika potenciális megoldásként jelent meg ezekre a problémákra a mezőgazdaságban és más iparágakban.

A Sydney-i Egyetemen működő Australian Centre for Field Robotics (ACFR) az intelligens autonóm rendszerekkel kapcsolatos koncepciók kutatásával és oktatásával foglalkozik. Munkájuk középpontjában a szárazföldi, légi és tengeri autonóm rendszerek érzékelési, irányítási és tanulási képességei állnak. A robotika és a különböző iparágakban, köztük a mezőgazdaságban való lehetséges alkalmazásainak alapvető megértésével világossá válik, hogy a robotok képesek forradalmasítani a hagyományos mezőgazdasági gyakorlatokat, mivel a munkaerőhiányt kezelik, miközben elősegítik a fenntartható és hatékony gazdálkodási gyakorlatokat.

A közelmúlt eseményei, például a COVID-19 világjárvány rávilágítottak a globális élelmiszer-ellátási láncok sebezhetőségére, és hangsúlyozták a rugalmasabb gazdálkodási gyakorlatok szükségességét. A precíziós mezőgazdaság is egyre nagyobb érdeklődésre tart számot az adatvezérelt technológiák alkalmazásával a terméshozamok optimalizálása és a pazarlás csökkentése érdekében. Fontos azonban, hogy a technológiát a végfelhasználók igényeinek kielégítésére összpontosítva fejlesszék, miközben figyelembe veszik a mezőgazdaságban vagy más iparágakban történő felhasználás etikai szempontjait. Ahogy haladunk előre az egyre inkább automatizált jövő felé, ahol a robotika egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben több ágazatban, például az építőiparban vagy az egészségügyi logisztikában, az ipar és a kormányzat közötti folyamatos kutatási együttműködésre lesz szükség annak biztosítására, hogy a technológia a társadalom egészének javát szolgálja anélkül, hogy a fenntarthatóság vagy a technológiai változásokkal kapcsolatos társadalmi következmények veszélybe kerülnének

Tudjon meg többet

– https://www.nature.com/articles/s43016-021-00287-9Responsible Az autonóm robotika fejlesztése a mezőgazdaságban90 Altmetric. Metrics. Annak ellenére, hogy az autonóm robotok potenciálisan hozzájárulhatnak a mezőgazdaság fenntarthatóságához, társadalmi, jogi és etikai kérdések fenyegetik az elfogadást. Megvitatjuk, hogy a felelős …

– https://www.nifa.usda.gov/topics/agriculture-technologyAgriculture Technológia – Nemzeti Élelmezésügyi és Mezőgazdasági IntézetMezőgazdasági technológia. A modern gazdaságok és mezőgazdasági műveletek sokkal másképp működnek, mint néhány évtizeddel ezelőtt, elsősorban a technológia fejlődésének köszönhetően, beleértve az érzékelőket, eszközöket, gépeket és az információs technológiát. A mai mezőgazdaság rutinszerűen használ olyan kifinomult technológiákat, mint a robotok, a hőmérséklet- és nedvességérzékelők …

Az ellenérvek

A robotok mezőgazdasági alkalmazását az iparág munkaerőhiányának megoldásaként, valamint a termelékenység, a hatékonyság és a fenntarthatóság növelésének módjaként hirdetik. Ennek a technológiának azonban számos lehetséges hátránya van, amelyeket figyelembe kell venni. Az egyik fő aggály a mezőgazdasági ágazatban a foglalkoztatásra gyakorolt hatás. Bár a robotok képesek lehetnek bizonyos feladatokat hatékonyabban elvégezni, mint az emberi munkaerő, alkalmazásuk a mezőgazdasági dolgozók, különösen az alacsony képzettséget igénylő munkakörökben dolgozók munkahelyeinek megszűnéséhez vezethet. Ez jelentős társadalmi és gazdasági következményekkel járhat a vidéki közösségekre nézve.

Egy másik aggály a robotok hatékonysága bizonyos feladatok elvégzésében. Bár képesek lehetnek olyan feladatokban segíteni, mint a termények felügyelete és gondozása vagy a kártevők felderítése, fennáll a veszélye annak, hogy ezeket a feladatokat nem tudják olyan hatékonyan elvégezni, mint az emberi munkások. A robotok például nem biztos, hogy olyan pontosan tudnak felismerni bizonyos, nehezen látható kártevőket vagy betegségeket, vagy nem tudják olyan pontosan kijuttatni a növényvédő szereket, mint az emberi dolgozók. Emellett e technológia hatékonysága olyan tényezőktől függően változhat, mint az éghajlat, a talaj típusa és a terményfajta.

Míg a mezőgazdasági robotok fejlesztése potenciális előnyökkel járhat a gazdálkodók és a fogyasztók számára egyaránt, fontos, hogy gondosan mérlegeljük a lehetséges hátrányaikat, mielőtt teljes mértékben átvennénk őket. A politikai döntéshozóknak együtt kell működniük az iparági érdekeltekkel annak biztosítása érdekében, hogy e technológia bármilyen bevezetése úgy történjen, hogy annak előnyeit maximalizálják, miközben minimalizálják a foglalkoztatásra és az élelmiszertermelés minőségére gyakorolt negatív hatásait.

Forrás: https://www.sydney.edu.au/research/research-impact/the-robot-revolution-that-will-help-farmers-all-over-the-world.html.