+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat

A robotfarmtól az asztalig: Iron Ox bemutatja az első teljesen autonóm beltéri farmot

  • 203

Az Iron Ox, egy robotikai vállalat, amely a földművelést az alapoktól kezdve újra feltalálja, elindította a világ első autonóm farmját, amely a növénytudomány, a gépi tanulás és a robotika fejlődését használja ki. A beltéri farm a leveles zöldségek, köztük a római saláta, a fejes saláta és a kelkáposzta, valamint a konyhai fűszernövények, köztük a bazsalikom, a koriander és a metélőhagyma elérhetőségének, minőségének és ízének növelésére összpontosít.

Az Iron Ox-nál az egész termesztési folyamatot a robotika-alapú megközelítéssel terveztük – mondta Brandon Alexander, az Iron Ox társalapítója és vezérigazgatója, aki korábban a Willow Garage robotikai laborban, majd a Google X-ben dolgozott. Ez azt jelenti, hogy nem csak egy robotot adunk hozzá egy meglévő folyamathoz, hanem mindent, beleértve a saját hidroponikus termesztési rendszerünket is, a robotok köré tervezünk.

Egy átlagos beltéri farmon az olyan feladatok, mint a betakarítás, a vetés és a növényellenőrzés naponta több ezer alkalommal történnek. Ezek a munkaigényes, ismétlődő feladatok tökéletesek a robotika számára, és a gépi tanulás és a számítógépes látás integrálásával az Iron Ox képes arra, hogy robotjai az egyes növények igényeire reagáljanak.

Az Iron Ox beltéri farmja teljes termelésben van, két kulcsfontosságú saját fejlesztésű robotrendszerrel: robotkarral és mobil szállítóeszközzel. Mindkettőt úgy tervezték és fejlesztették ki, hogy egymással összhangban működjenek, a mobil szállítórendszer az önvezető autókhoz hasonló technológiát használ – érzékelőket és számítógépes látást -, a robotkar pedig milliméter alatti léptékben elemzi az egyes növényeket. A saját fejlesztésű felhőszoftver agyként szolgál az ökoszisztéma számára az adatok nyomon követésével, az összes rész közötti kohézió biztosításával és a környezet valós idejű nyomon követésével. Miközben a technológia dolgozik, az Iron Ox csapata is egy kijelölt növénytudományi csapattal dolgozik, amely a növények egészségének biztosítására, a termésnövekedés maximalizálására, a szabványos működési eljárások meghatározására és végrehajtására, valamint az élelmiszer-biztonság biztosítására összpontosít minden rendszerben.

Nemcsak fenntartható és megfizethető árú termékeket termesztünk, hanem hatalmas mennyiségű hasznosítható adatot is rögzítünk – mondta Jon Binney, az Iron Ox társalapítója és technológiai igazgatója. Ez az adathalmaz azt jelenti, hogy megbizonyosodhatunk arról, hogy minden, a gazdaságunkat elhagyó növény tökéletes, és a betegségek azonosítására szolgáló, rendkívül pontos algoritmusok mellett a világ legnagyobb növényadathalmazával fogunk rendelkezni.

A World Resources Institute becslései szerint 2050-re 10 milliárd embert kell majd ellátni, ami a ma megtermelt élelmiszer mennyiségének közel kétszeresét igényli. Mivel olyan problémák, mint az egyre növekvő munkaerőhiány és az energiafogyasztás sújtja a gazdákat, Alexander és Binney – akik korábban a Willow Garage-nál dolgoztak együtt – felismerték, hogy a mezőgazdaság hagyományos modellje nem működik a növekvő népességünk számára. Az Iron Ox autonóm gazdálkodási megközelítése enyhíti ezeket a kulcsfontosságú problémákat, miközben lehetővé teszi a vállalat számára, hogy hektáronként 30-szor több terményt termeljen, mint a hagyományos gazdaságok. A vállalat megközelítése fenntarthatóbb is, mint más modern farmoké, mivel a napfény hasznosítására tervezték, amit nagy hatékonyságú LED-világítással és egy hidroponikus termesztési rendszerrel egészítenek ki, amely 90%-kal kevesebb vizet használ, mint a hagyományos gazdálkodás.

Az Iron Ox csapata azonnal lenyűgözött minket. Tapasztalt robotikusok, akiknek küldetésük, hogy újradefiniálják a mezőgazdaságot – mondta Vic Singh, az Eniac Ventures alapító főtulajdonosa. A teljes gazdálkodási folyamat automatizálásával és a növénytermesztés körüli legnagyobb adathalmaz összegyűjtésével az Iron Ox drasztikusan javítani fogja a mezőgazdasági termelést, és a legtisztább, legfrissebb terményeket hozza el, a piacon a legnagyobb hozammal és hatékonysággal. Izgatottan várjuk, hogy folytassuk szoros együttműködésünket a csapattal a jövő farmjának megépítése érdekében.

Forrás: https://www.roboticstomorrow.com/article/2018/10/from-robot-farm-to-table-iron-ox-unveils-the-first-fully-autonomous-indoor-farm/12614/