+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat

A paradicsom szedésétől a halak oltásáig, a mezőgazdasági robotok megmutatják a mezőgazdaság jövőjét

  • 219

A középpontban a gyomirtó robotok, a függőleges gazdálkodást végző robotok, az eperszedő robotok, a víz alatti ellenőrző robotok, a halvakcinázó robotok és a fertőtlenítő robotok álltak.

A Kínai Mesterséges Intelligencia Társaság, a Nemzeti Mezőgazdasági Információs Mérnöki Kutatóközpont, a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem és a Pinduoduo által közösen szervezett verseny célja az volt, hogy a tudományos kutatókat a mezőgazdasági robotika területén történő innovációra és olyan érett kereskedelmi termékek kifejlesztésére ösztönözze, amelyek hozzájárulhatnak a vidéki gazdaság fellendítéséhez.

A mezőgazdasági robotokban rejlő lehetőség, hogy növeljék a gazdálkodás hatékonyságát és helyettesítsék az emberi munkaerőt, különösen vonzó a mezőgazdasági nemzetek számára az Egyesült Államoktól Japánig, amelyek mindegyike finanszírozott kutatási projekteket a technológia fejlesztésére. A Tractica piackutató cég becslése szerint a mezőgazdasági robotok globális piaca 2024-re 74 milliárd dollárt fog érni.

Kína, amely azzal a kihívással néz szembe, hogy több élelmiszert termeljen korlátozott földterületen és egyre fogyatkozó és elöregedő mezőgazdasági munkaerővel, a mezőgazdasági modernizáció ösztönzésére tett erőfeszítései részeként iránymutatásokat adott ki a 13 mezőgazdasági és vidéki ágazatba történő beruházások ösztönzésére, beleértve az intelligens mezőgazdaságot is.

A verseny egyik nyertese a pekingi Mezőgazdasági Intelligens Berendezések Technológiai Kutatóközpont csapata volt, amely egy paradicsomültető robotot mutatott be. A gép csökkentette az emberi munka mennyiségét a növény permetezésében és beporzásában, az ellenőrzésben és a szállításban, mondta a csapat vezetője, Lin Sen.

A robot operációs rendszerét széles körben használták a Shandong Shouguang Smart Agricultural Science and Technology Parkban, és több mint 90%-os sikerességi arányt tud elérni a szedés és a beporzás során, mondta Lin.

A másik nagy figyelmet kiváltó pályázat a Zhejiang Egyetem professzorának, Li Jianpingnek a halak számára kifejlesztett automata vakcinázógép volt.

Li szerint a robot mélytanulási technológiát használ, hogy intelligensen azonosítsa a halivadék optimális befecskendezési pozícióját. Jelenleg az injekciózás hatékonysága eléri az 1200 halat óránként, a sikerességi arány több mint 99%, míg a túlélési arány az injekciózás után egy hónappal elérte a 90%-ot – mondta.

A Pinduoduo számára a verseny társ-támogatása része a mezőgazdasági technológia fejlesztésének és kereskedelmi forgalomba hozatalának előmozdítására irányuló folyamatos erőfeszítéseinek, hogy a gazdák növelhessék termelékenységüket és javíthassák megélhetésüket.

Kína legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszer-kiskereskedelmi platformjaként a Pinduoduo szorosan érdekelt a vásárlói által vásárolt élelmiszerek biztonságának és minőségének növelésében, valamint a platformján keresztül értékesítő termelők körülményeinek javításában. A precíziós gazdálkodás csökkentheti a növényvédő szerek és műtrágyák túlzott használatát, és csökkentheti a szűkös erőforrások, például a víz pazarlását.

Tavaly a Pinduoduo egy intelligens mezőgazdasági versenyt szervezett, amelyen az epertermelők az adattudósokból álló csapatokkal mérkőztek meg, hogy bemutassák a precíziós mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket a hozamok és a jövedelmek növelésére.

Forrás: https://www.agritechtomorrow.com/article/2021/07/from-picking-tomatoes-to-vaccinating-fish-agricultural-robots-show-future-of-farming/13001/