+36 70 203-3120 | agrowebsystem@gmail.com | Blog | Kapcsolat

A mezőgazdasági robotok szerepének feltárása a jövő mezőgazdasági rendszereiben

  • 182

A World FIRA 2021 – Az automatizálás és a mezőgazdasági munkaszervezés új módjai világszerte – című kerekasztal-beszélgetésén a világ minden tájáról érkező panelisták megvitatják, hogy a dinamikus agrárrobotikai piac milyen új fejlődési lehetőségeket kínál az ágazat számára.

A világ mezőgazdasági üzemeinek többsége évszázadok óta a tudomány, a kísérletezés és a generációs tudás keverékével működik. A termőföld előkészítésétől és a termény elültetésétől a permetezésig, a gyomirtásig és a késztermék betakarításáig a termelők gyakran ugyanúgy gazdálkodnak, ahogyan azt elődeiktől tanulták. Továbbra is úgy csinálják a dolgokat, ahogyan mindig is csinálták, és szükség szerint finomítanak rajtuk, mielőtt továbbadják ezeket a módszereket a következő generációnak.

Ez nem azt jelenti, hogy a technológia vagy a berendezések stagnálnak, hanem egyszerűen csak azt, hogy ezek az izgalmas fejlesztések nagyrészt beépülnek az évszázados rendszerekbe. Sok termelő elkötelezett amellett, hogy bizonyos szinten megőrizze a megszokott üzletmenetet, még akkor is, ha olyan dolgokkal egészítik ki munkafolyamataikat, mint az öntözésvezérlés, a gyomirtó robotok és a távoli csatlakozási rendszerek.

Az agrárrobotikai piac további fejlődésével azonban a mezőgazdasági rendszerek változni fognak, mivel a globálisan még mindig túlsúlyban lévő családi gazdaságok kihívást jelentenek. Az olyan nehezítő tényezők, mint a munkaerőhiány, az emelkedő termelési költségek és a több élelmiszer előállításának egyre növekvő igénye szintén arra késztetnek sok üzemet, hogy újragondolják a fejlődő technológiákhoz való hozzáállásukat. Mivel az iparág egyre gyorsabb ütemben kezd innoválni, ez egy fontos kérdést vet fel: Milyen hatással lesz az automatizálás a világ mezőgazdasági rendszereire a jövőben?

A FIRA 2021-es kerekasztal-beszélgetésén, „Az automatizálás és a mezőgazdasági munka megszervezésének új módjai világszerte” címmel pontosan ezt a kérdést járják körül. Pierre Compere, az Agri Sud-Ouest Innovation, az ökológiailag intelligens agrár-élelmiszerláncok fejlesztése iránt elkötelezett innovációs központ üzletfejlesztési vezetője lesz a moderátor. Úgy látja, hogy ez a vita fontos az ágazat növekedése szempontjából.

Amikor a World FIRA szervezői megosztották velem a programmal kapcsolatos első elképzeléseiket, úgy gondoltam, hogy a nyitókonferencia remek lehetőséget kínál arra, hogy betekintést nyerjünk a mezőgazdasági munka és a munkaerő szervezésének világszerte változó módszereibe – mondja Compere. Ahogy a robotika technológiai szempontból egyre érettebbé válik, érdekes megkérdőjelezni a berendezések működési integrációját, és megpróbáljuk megérteni az agrárrobotikai piacok meglátásait és dinamikáját.

A panelbeszélgetésen az Egyesült Államok, Ázsia, Új-Zéland és Dél-Amerika szakértői osztják meg ismereteiket és tapasztalataikat arról, hogy a világ ezen részein a robotika fejlődésével együtt hogyan változnak a mezőgazdasági rendszerek. Franciaországban például már megkezdődött az átmenet a viszonylag kis családi gazdaságoktól a nagyobb gazdaságok felé, amelyek egy részüknél a munkát szolgáltatókra bízzák. Ez a változás viszont hatással lesz a franciaországi robotikai piacra. Hasonló változások máshol is zajlanak. Aki részt vesz a panelbeszélgetésen, bennfentes nézőpontot kaphat arról, hogyan szerveződnek a mezőgazdasági rendszerek világszerte, és hogy ez a szerveződés idővel valószínűleg egyedi módon fog változni.

Beszélni fogunk a parcellák és a gazdaságok méretéről, a családi gazdaságokról vs. agrárvállalkozásokról, a munkaerő-közvetítő szolgáltatásokról, a beruházási kapacitásról és még sok másról” – mondja Compere. „Dióhéjban arról fog szólni a vita, hogy ki az agrárrobotok üzemeltetője és ki fogja működtetni, mivel nem vagyunk biztosak abban, hogy mindenki ugyanazt a definíciót osztja a „gazdálkodó” fogalmára. Egyes szakértők olyan mezőgazdasági rendszereket képzelnek el, amelyekben nincsenek gazdák, vagy legalábbis nem ugyanazok a gazdák, akiket eddig ismertünk.

Amellett, hogy megosztják a robotikáról és az autonóm rendszerekről alkotott elképzeléseiket, a panelbeszélgetés résztvevői nézőpontot adnak arról, hogyan kellene az automatizációt adaptálni, fejleszteni és felhasználni a szakterületükön. Új munkamódszerek vannak a láthatáron. Ez a kerekasztal segít a résztvevőknek megérteni, hogy ezek a technológiák hogyan hatnak majd az egyes sajátos gazdálkodási rendszerekre és beállításokra, valamint az iparág egészére.

Szerintem nagyon fontos, hogy a gyártók és a robotika szereplői megértsék a piac szerkezetét, a tervezés szerkezetét és a mezőgazdasági munkák munkaszervezését – mondja Compere. A robotoknak választ kell adniuk azokra a kihívásokra, amelyekkel a gazdáknak a munkaerő, a munkavállalók létrehozása és az üzletszervezés tekintetében szembe kell nézniük. Ezeknek a robotgyártóknak és partnereiknek meg kell érteniük, hogyan fejlődik az iparág és a mezőgazdasági rendszerek, hogy olyan robotokat dobjanak piacra, amelyek ezekre a kihívásokra válaszolnak.

Az érdeklődők, akik részt kívánnak venni az – Automatizálás és a mezőgazdasági munka megszervezésének új módjai világszerte – című konferencián, jegyezzék be a naptárukba 2021. december 7-én, kedden 9-10:15 között. Ez a nyitónapi kerekasztal-beszélgetés a 2021. december 7-9. között zajló World FIRA 2021 rendezvény része lesz. A World FIRA 2021 rendezvényről többet megtudhat a www.fira-agtech.com/event/fira weboldalon.

Forrás: https://www.agricultural-robotics.com/news/exploring-the-role-of-ag-robots-in-the-farming-systems-of-the-future